Selvorganisering, moderne ledelse og den nye normalen
Retorikken rundt oss har endret seg i det siste, i takt med trangere økonomiske tider. Nå er det kontroll, leveranser og effektivitet styrerommet og toppledelsen etterspør. Er selvorganisering nå bare et naivt ideal, eller er det heller den nye normalen? Vi tok debatten under Arendalsuka 2024.
Vi inviterte et knallsterkt panel med over 100 års samlet erfaring innen ledelse, selvorganisering og teambygging, både fra offentlig og privat sektor. Nederst i denne saken kan du se opptak av hele arrangementet.
I panelet hadde vi med oss Dr. Anne Rød, som har skrevet doktorgrad om endringsprosesser i team og organisasjoner og er en av Europas mest erfarne på feltet; Endre Sundsdal, daglig leder i TET digital med lang erfaring fra Kartverket og Entur fra tidligere; Erik Salvador, tidligere sjefspsykiater i forsvaret og nå seniorekspert i Egon Zehnder som har jobbet med teambygging og lederutvikling; og Hafsa Elkam, områdedirektør i Politiets IT-enhet og tidligere leder i NAV, med over 20 års erfaring med organisasjonsutvikling og endringsledelse.
– Ingen strategisk plan hadde hjulpet meg da jeg fem måneder etter å ha startet opp et konsulentselskap satt på hjemmekontor i en pandemi, innledet Ellen-Marie Nygård Bjerknes, leder for Gnist Consulting. Uforutsette hendelser og endringer har stått i kø siden.
Vi tror at høyere grad av selvorganisering vil hjelpe oss med å møte hyppige endringer både som samfunn og næringsliv. Dette var nettopp dette som var utgangspunktet for debatten.
Ledelse og selvorganisering gjennom historien
Debatten startet med et tilbakeblikk. Det er ulike logikker som ligger til grunn for hvordan vi mennesker historisk sett har forholdt oss til det å lede andre. Transaksjonsledelse, som har vært dominerende i lang tid, vokste fram som følge av arbeidet Adam Smith gjorde innen rasjonell økonomisk teori på 1700-tallet. Franskmannen Henri Fayol var arkitekten bak administrasjonsteorien som mye av dagens moderne byråkrati er sprunget ut av. Dette er logikker som er fortsatt dominerende mange steder, kunne Dr. Anne Rød ta oss gjennom.
Verden i 2024 er utrolig kompleks og uforutsigbar. Det å lede i dag er annerledes enn det var for fem og ti år siden.
– Det vi opplever nå er at vi bærer med oss logikker og tilnærminger som var tilpasset et helt annet samfunn, og så bruker vi det samme i dag, fortsatte Anne.
Selvorganisering er rett og slett det eneste som gir mening i en kompleks verden. Alt annet tar for lang tid når ting endrer seg så raskt som det gjør nå. Panelet understrekte likevel at selvorganisering ikke nødvendigvis er enkelt, og at det krever modenhet fra både team og ledere.
Hva er egentlig selvorganisering? Les mer om hva det vil si her.
Noe å lære fra forsvaret
– Jeg tror forsvaret har 1 – 0 på det å utvikle ledere, uttalte Erik Salvador.
Han kunne fortelle om øving på å utvikle ledere og å utvikle team som en del av ryggmargen i forsvaret som organisasjon. Det å kontinuerlig innarbeide en kultur med tilbakemelding og feedback, sikre kontinuerlig læring er noe det alltid jobbes med. Det krever tid og modning. Det lykkes ikke automatisk.
Endre Sundsdal kommenterte at det er interessant å reflektere litt rundt hvor lite vi øver på teambygging i andre bransjer. Vi setter sammen team, gjennomfører noen retrospektiver og satser på at teamene får dette til selv. Her kan vi trekke veksler på og lære mye av hvordan forsvaret jobber med dette.
Tre ting må være på plass
– Dersom din virksomhet skal lykkes med selvorganisering så trenger dere å ha tre ting på plass, kunne John Inge Hervik oppsummere på slutten av arrangementet.
Det må være en felles hensikt på plass. Medarbeidere og team må forstå sammen hva de skal få til, slik at alle kan hjelpe og bidra inn i det de skal oppnå sammen.
Psykologisk trygghet er også en forutsetning. Det må være rom for å feile, og tørre å bidra inn i det dere sammen skal få til.
Det siste som må være på plass er motivasjon. Vil alle bidra? Hvis ikke teamene ønsker å nå den felles hensikten, så blir det vanskelig å få et felles engasjement og selvorganisering.
Vi lever i en usikker verden. Selvorganisering kommer til å bli for alle, rett og slett fordi rammebetingelsene i samfunnet – kompleksiteten, hyppigheten i endringene – kommer til å kreve det. Det betyr ikke at det er enkelt! Men det kreves, dersom vi skal lykkes i en kompleks verden.
Her kan du se opptak av hele debatten: