Slik bruker du TA til å skape bedre teamdynamikk

Transaksjonsanalyse (TA) er en psykologisk modell som beskriver personlighet og kognitiv utvikling, både hos barn og voksne. TA ser også på kommunikasjon og interaksjon mellom mennesker og i team. Eller enda enklere: TA er en måte å forstå mennesker og samspill mellom oss på.

 

I denne artikkelen (og i webinaret lengre ned på siden) går vi gjennom noen av de grunnleggende elementene i TA, og hvordan disse kan bli brukt til å skape bedre teamdynamikk.


Betegnelsen transaksjonsanalyse brukes nettopp fordi det handler om kommunikasjon og interaksjon, transaksjonene mellom mennesker, og hvordan vi kan forstå oss selv og andre gjennom disse transaksjonene. TA er en modell som også forklarer hvordan vi havner inn i ulike gjentagende mønstre og hva vi kan gjøre for å komme oss ut av disse.

Teorien bak TA ble utviklet av den kanadiske psykologen Eric Berne på 1950-tallet. I boken «Games People Play» beskriver han hvordan mennesker spiller ulike spill i sine interaksjoner med hverandre. Boken ble raskt en kjempesuksess. Dette var noe mange kunne kjenne seg igjen i.

 

En modell for adferd i ulike situasjoner

De tre tilstandene Parent, Adult og Child

I TA brukes begrepet ego-states, eller tilstand, for å forklare hvordan vi opererer i et gitt øyeblikk. Tilstanden vi er i beskriver adferden vår, faktene våre og holdningene vi har. Kjennskap til disse er nyttige for å forstå hvordan vi best mulig kan møte hverandre.


Det er tre ulike tilstander. Disse er Parent (forelder), Adult (voksen) og Child (barn).

I møte med andre velger vi ubevisst en av disse tilstand, og samtidig inviterer den andre inn i en tilstand som passer med slik vi opplever situasjonen. Kanskje går vi selv inn i Parent når vi påpeker at den andre kommer for sent…igjen (!), og dermed inviterer vi dem til å svare fra sin Child. Det vanligste er da at det kommer et svar fra deres Child til vår Parent, i form av unnskyldende eller trassig respons. Dette er bare et eksempel på en type transaksjon, og vår erfaring er at gjennomgang av dialoger mellom teammedlemmer eller også mellom team kan være både morsomt og til stor hjelp.

 

Eksempler på hvordan disse ulike tilstandene kan spilles ut kan du høre John Inge fortelle mer om i webinaret under. Et poeng det er verdt å merke seg: Det er ikke et mål i seg selv å kun være i voksen, men heller å ha en balanse mellom de ulike – og ikke minst være klar over hvordan dynamikken i en selv virker.

 

Hvordan bruke TA i team?

 

TA er en nyttig modell for å forstå hvordan interaksjoner og typiske gjentagende situasjoner utspiller seg i virksomheten.

Dette kan brukes indirekte, ved at du selv vet hvordan dette virker og se hvilke tilstander og spill som dukker opp rundt det. Dersom du klarer å gå inn i Adult og møte andre på en voksen måte vil det kunne støtte andre inn i samme tilstand selv.

Du kan også dele modellene med andre kolleger, slik at flere lærer seg å gjenkjenne de ulike dynamikkene hos dere. Dette kan dere gjøre med rollespill for å bli bedre bevisst.

Vi kan se på hvilke spill vi som team går inn i, og finne måter å komme ut av spillene på gjennom å møte opp i Adult. Hvor pleier vi stå fast? Hvordan pleier det utspille seg? TA egner seg godt som analyseverktøy i interaksjoner du ser som ofte gjentar seg.

Kurs- og coachingansvarlig hos oss (den gang Adventures with Agile Norge), John Inge Hervik, går i dette webinaret gjennom både hva TA er, hvordan tilstander ofte spilles ut, og hvordan du kan bruke dette i team. Se hele webinaret her:

Forrige
Forrige

Kunsten å fasilitere

Neste
Neste

Selvorganisering, moderne ledelse og den nye normalen